سه‌شنبه 13 آذر 1403
ایسنا / رییس انجمن عکاسان: عکاسان جوان فقط فضای مجازی را دارند بازگشت

عکس : لیلا ابراهیمی

رییس انجمن عکاسان ایران گفت: متاسفانه نسل جوان عکاسی ایران برای نمایش آثارش فضایی جز فضای مجازی را در اختیار ندارد؛ در حالی‌که عکس زمانی ارزش پیدا می‌کند که منتشر شود و به صورت سند مکتوب دربیاید.

به گزارش خبرنگار سرویس هنرهای تجسمی ایسنا،‌ مسعود زنده‌روح کرمانی در نشست خبری چهارمین دوره «10 روز با عکاسان» درباره برگزاری دور تازه این رویداد گفت: چهارمین دوره 10 روز با عکاسان با صحبت‌های انجام شده و طبق روال سال گذشته از 18 تا 27 دی ماه با همکاری هفت انجمن تخصصی عکاسی در خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود. هر سال اتفاقات و گزارش‌هایی توسط انجمن‌های تخصصی اجرا می‌شود که می‌خواهیم آن‌ها را در این رویداد به صورت یک همایش و نمایشگاه دربیاوریم. در این نمایشگاه مجموعه آثار شاخص هر انجمن به نمایش گذاشته می‌شود.

او افزود: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده روزهایی مختص هر انجمن عکاسی در 10 روز با عکاسان اختصاص داده شده است تا هر انجمن با سازمان دهی و فرم مخصوص به خود آن را اداره کند. انجمن‌های تخصصی عکاسی حضور در 10 روز عکاسان را مهم می‌دانند و یک تیم اجرایی قوی، شورای علمی و هنری و شورای سیاست‌گذاری برنامه‌ریزی‌های این دوره را انجام می‌دهند.

زنده‌روح همچنین با بیان اینکه 10 روز با عکاسان می‌تواند در خارج از تهران نیز برگزار شود، گفت: اگر مسیرمان را به همین شکل ادامه بدهیم می‌توانیم با برنامه‌ای قوی پای خود را از تهران فراتر بگذاریم و 10 روز با عکاسان را در استان‌های دیگر داشته باشیم. در نظر داشتیم که امسال با همکاری شهرداری فضاهایی را در استان‌های دیگر برای 10 روز با عکاسان اختصاص بدهیم، اما مشکلات مالی و زمانی مانع شد. امیدوارم 10 روز با عکاسان بتواند به صورت چرخشی در استان‌های دیگر برگزار شود. 10 روز با عکاسان توانسته استعدادیابی‌های خوبی از شهرستان‌ها داشته باشد و جشنواره‌هایی را به شکل ویژه نمایش دهد.

رییس انجمن عکاسان ایران در ادامه اظهار کرد: نمایشگاه‌های هفت انجمن تخصصی در هفت گالری خانه هنرمندان برگزار می‌شود. همچنین نشست‌هایی را برگزار خواهیم کرد که در آن‌ها مسائل روز و مباحث کلان عکاسی ایران به بحث گذاشته می‌شود. بخش نمایش فیلم هم بسیار حرفه‌ای‌تر از سال گذشته برگزار خواهد شد.

جوان‌ها فقط فضای مجازی را دارند

زنده‌روح در ادامه با بیان اینکه شعار امسال 10 روز با عکاسان‌ «عکس، عکاسی و عکاسان» است، اظهار کرد: سال گذشته که شعارمان «با دوربین وارد شوید» بود می‌طلبید که با نمایندگان مجلس، قوه قضاییه و نیروی انتظامی جلسه‌ای داشته باشیم، اما امسال به سمت نظریه‌پردازی در عکاسی رفته‌ایم. سعی کردیم نیازهای جامعه عکاسی در زمینه انتشار عکس را بیان کنیم. متاسفانه نسل جوان عکاسی ایران برای نمایش آثارشان فضایی جز فضای مجازی را در اختیار ندارند و به آن‌ها کمتر اجازه داده می‌شود در گالری‌ها و نمایشگاه‌ها حضور پیدا کنند.

او افزود: عکس زمانی ارزش پیدا می‌کند که منتشر شود و به صورت سند مکتوب دربیاید. موضوع امروز ما عکس گرفتن نیست؛ موضوع این است که عکس‌ها منتشر و دیده نمی‌شوند و به مرور زمان از بین می‌روند. سعی کردیم در این دوره این ساختار را بیشتر در پیش بگیریم و به سمت فضا دادن به جوانان عکاس برویم.

رییس انجمن عکاسان ایران همچنین درباره حامیان 10 روز با عکاسان گفت: ما همواره به دنبال حامیانی هستیم که بیشترین استقلال را به ما بدهند. قطعا رکود اقتصادی تاثیر زیادی روی حامیان فرهنگ خواهد داشت. هنوز این موضوع خیلی در جامعه عکاسی جا نیفتاده است. اگر عکاسان ما امنیت شغلی داشته باشند در رشته تخصصی خودشان کار می‌کنند و در زمینه موضوع فعالیت آنها هم‌پوشانی به وجود نمی‌آید.

زنده‌روح در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رونمایی از کتاب «قربانیان جنگ» در افتتاحیه گفت: رویکرد ما حمایت از افراد یا بخش‌های خصوصی است که در عکاسی سرمایه‌گذاری می‌کنند. برایمان مهم بود که کتاب مهدی منعم که نزدیک به 25 سال است در این عرصه زحمت می‌کشد و کتابش را با هزینه شخصی منتشر می‌کند، در مراسم افتتاحیه رونمایی شود. ما برای رشد عکاسی و چاپ آن برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده‌ایم. همچنین بحث آرشیوسازی اسناد تاریخی کشور را در برنامه‌هایمان داریم. مجموعه‌های زیادی در خبرگزاری‌ها و آرشیو تلویزیون جمع‌آوری شده که درباره چگونگی نگهداری و به نمایش گذاشتن آن‌ها بحث‌های جدی خواهیم داشت. ما در این دوره به مفاهیم تازه عکاسی مانند اشتراک‌گذاری عکس‌ها و وضعیت عکاسی در شبکه‌های اجتماعی توجه کرده‌ایم.

او ادامه داد: به شدت جای خالی کتاب عکس در بازار مشاهده می‌شود و برنامه‌هایی را با محوریت این موضوع در نظر گرفته‌ایم. اقتصاد هنر‌، جامعه‌شناسی و زیباشناسی عکاسی از مباحث دیگری است که در این دوره به آن‌ها پرداخته خواهد شد. همچنین نشست‌ها به فاصله دو ساعت از برگزاری به صورت آنلاین برای علاقه‌مندان در شهرستان‌ها روی اینترنت بارگذاری می‌شود تا بتوانند از آن‌ها استفاده کنند.

وحدت هفت انجمن عکاسی در یک رویداد

در بخش دیگری از این نشست مجید ناگهی -دبیر چهارمین دوره 10 روز با عکاسان - اظهارکرد: امسال با رویکرد متفاوتی که در پیش گرفته‌ایم سعی کردیم تعداد بیشتری از عکاسان خارج از صنف‌های عکاسی فرصتی برای نمایش آثار خود داشته باشند. از سال گذشته حضور آثار انجمن‌ها در گالری‌های خانه هنرمندان اتحاد و وحدتی را بین انجمن‌های عکاسی به وجود آورده است که علی‌رغم تفاوت آن‌ها در نگاهشان به عکاسی، باعث حضورشان در کنار یکدیگر شده است.

او افزود: امسال سعی کردیم از پتانسیل‌های خانه هنرمندان به نحو احسن استفاده کنیم و 300 عکس از 100 عکاس را از هفت انجمن عکاسان تئاتر، میراث فرهنگی‌، انقلاب و دفاع مقدس‌، مطبوعات‌، تبلیغاتی و صنعتی‌، سینمای ایران و انجمن عکاسان ایران به نمایش بگذاریم. عکس‌ها در سایزهای مختلف و با چیدمان‌های متفاوت به نمایش گذاشته می‌شود. بعضی از نمایشگاه‌ها گروهی است و بعضی دیگر به یک عکاس اختصاص دارد.

ناگهی همچنین بیان کرد: صبح هر روز هم کارگاه‌های عکاسی و آموزشی برگزار می‌شود. پنج جشنواره ویژه از شهرستان‌ها شامل جشنواره‌های اردیبهشت‌، خانه دوست‌، فیروزه‌، بیرجند و کرمان در این دوره با 10 روز عکاسان همراه خواهند بود تا بتوانند مجموعه‌های خود را بهتر معرفی کنند. در وز افتتاحیه رونمایی از فصلنامه تخصصی عکاسی را خواهیم داشت. مجله تخصصی عکاسی یک فصلنامه تخصصی پر از عکس و مطلب ویژه و به شکل بین المللی است که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر خواهد شد. تجلیل از پیشکسوتان عرصه‌های مختلف عکاسی از دیگر برنامه‌های انجمن عکاسی است.

محدودیت‌های عکاسی خبری در ایران زیاد است

کاووس صادق‌لو -رئیس انجمن صنفی عکاسان مطبوعات و مدیر روابط عمومی 10 روز با عکاسان - نیز در این نشست اظهار کرد: سایت 10days.nips.org.ir برای اطلاع‌رسانی برنامه‌های 10 روز با عکاسان در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد. همچنین در فضای تلگرام و اینستاگرام هم علاقه‌مندان می‌توانند اخبار این دوره را پیگیری کنند.

او با اشاره به مشکلات عکاسی مطبوعات در ایران گفت: عکاسی مطبوعات در تمام دنیا ممیزی‌هایی دارد اما نسبت‌های آن فرق می‌کند. در ترور‌هایی که در پاریس اتفاق افتاد «فرانس پرس» به عنوان یکی از بزرگترین بنگاه‌های خبری در عکس‌هایی که ثانیه به ثانیه از این اتفاقات منتشر کرد حتی یک عکس هم از جنازه منتشر نکرد در حالی که رسانه‌های ما پس از اتفاقی مثل فاجعه منا فقط عکس جنازه نشان می‌دادند. متاسفانه ممیزی‌های عکاسی مطبوعات در ایران زیاد است و به دنبال راهکارهایی برای رفع این محدودیت‌ها هستیم. بی توجهی به آموزش در این بخش و بخش‌های دیگر باعث بروز این محدودیت‌ها شده که باید فکری برای آن کرد.

به گزارش ایسنا چهارمین دوره 10 روز با عکاسان با در اختیار داشتن هفت گالری خانه هنرمندان و نمایش آثار هفت انجمن تخصصی عکاسی از 18 تا 27 دی ماه برگزار می‌شود.

خبرگزاری ایسنا
تاریخ خبر:  1394/10/13